Strona 1 z 2

Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 21 maja 2021, 11:08
autor: WITCH
Tym razem to ja przychodzę z prośbą o pomoc ;) Jestem na etapie wybierania lokalu pod moją wymarzoną włoską restaurację i marzy mi się, aby zachować tam nieco industrialny, surowy styl. Oczywiście odpowiednio zadbam o to, żeby mimo to wnętrze było zachęcające i przytulne, cały plan już mam w głowie ;) Ale potrzebuję porady w jednej kwestii, a mianowicie jak widzicie temat widocznych, niezakrytych przewodów wentylacyjnych? Jeden z lokali, który mam na oku, jest pod tym względem zupełnie niewykończony, całkowicie surowe kanały wentylacyjne pod sufitem. Przyszło mi do głowy, żeby to jakoś zakryć, zabudować, a później pomyślałem - w sumie po co? To może się nawet nieźle wkomponować w moją wizję. Nie wiem tylko, czy to moje spaczenie, czy faktycznie to może zdać egzamin. jakie macie zdanie? Obawiam się, ze system wentylacji i tak będę musiał tam nieco zmodernizować, zakupić nowe kanały wentylacyjne itd. i kiedy będę to robił, to wolałbym już mieć pewność, czy będą na widoku, czy nie, żeby pod tym kątem wybierać stylistykę.

A więc pytanie do was - bywaliście w takich "industrialnych" knajpach z wentylacją na wierzchu? Jak wam się podoba ten styl i czy warto w to iść? Dzięki z góry za każda opinię ;)

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 21 maja 2021, 11:45
autor: Solniczka
Ooo, uwielbiam ten styl a można nawet powiedzieć, że mam na tym punkcie OBSESJĘ. Więc chyba nie będę zbyt obiektywna, no ale w końcu prosiłeś o opinię, a nie o obiektywne fakty ;) Moja opinia: TAK TAK I JESZCZE RAZ TAK. Wentylację możesz zostawić na wierzchu jak najbardziej, ale jeśli jest w kiepskim stanie (technicznym/wizualnym) to faktycznie wymień te rury, żeby nie straszyły :D

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 21 maja 2021, 12:07
autor: sindbad
Mi się to średnio podoba, ale faktycznie taka jest moda ostatnio, dużo jest tego typu wnętrz. Więc chyba warto w to iść, ludzie to raczej lubią.

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 21 maja 2021, 12:09
autor: Iblis
Ja tylko zauważę, że czasem ta aranżacja na taki "surowy" czy niedbały styl jest droższa niż normalna. Jeśli chcesz, żeby to zrobiło dobre wrażenie, to licz się z kosztami. Bo jak zrobisz po taniości to efekt będzie taki, że to po prostu jakaś brudna melina – spotkałem się już z takim czymś i serio nie warto. Więc wg mnie tak – iść w to, i w betonowe/ceglane ściany, i w przewody wentylacyjne na wierzchu, i w gołe rury i we wszystko. Tylko jak iść, to na całość, a nie byle jak!

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 24 maja 2021, 11:17
autor: Czarna
Sorki, ja jestem na nie. Nawet nie wiem jak planujesz sprawić, ze w takim zimnym przemysłowym wnętrzu będzie przytulnie. I jeszcze ta wentylacja na wierzchu, jak w jakiejś hali produkcyjnej. Mi to jakoś nie gra ze sobą ale to tylko moje zdanie...

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 24 maja 2021, 11:22
autor: cube
A ja jestem na tak! Znajomi niedawno otworzyli knajpkę w tym stylu i naprawdę to się super prezentuje. Mogę nawet polecić dobre produkty w temacie wentylacji – produkcja kanałów wentylacyjnych. Ci znajomi właśnie tam kupili całe kanały, profile, kształtki i wszystko co tam jeszcze było potrzebne. Wymieniali też wentylację na kuchni. I to wcale nie wyszło im tak drogo jak się spodziewali. Polecam w każdym razie ;)

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 24 maja 2021, 11:26
autor: WITCH
Hej, dzięki wam za opinie :) @cube Zerknę na stronę tej firmy od kanałów wentylacyjnych, skontaktuję się i dam znać co i jak. Dzięki za polecenie.
Czekam na więcej opinii, dajcie znać co myślicie (nie da się tu chyba dodać ankiety, a szkoda)

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 24 maja 2021, 13:12
autor: astorat
Ja też na tak. Bywam w takich knajpkach, jest ich sporo np. w Warszawie, ale to chyba taki ogólnoświatowy trend. Wg mnie warto w to iść.

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 24 maja 2021, 13:14
autor: havel
Dla mnie to by chyba głownie zależało od kosztów. Jeśli faktycznie "stylizowanie" na wnętrze industrialne jest droższe niż normalna aranżacja, to chyba jednak nie warto. Taki przerost formy nad treścią.

Re: Restauracja w stylu industrialnym - wentylacja?

: 25 maja 2021, 10:31
autor: WITCH
Skontaktowałem się z poleconą przez @cube firmą, która produkuje kanały wentylacyjne i wiecie co, to wcale nie wychodzi tak drogo jak myślałem. Zrobili mi wycenę i wygląda na to, że mnie stać :D A przy tym naprawdę świetna, fachowa obsługa, odpowiedzieli mi na wszystkie pytania i chyba już sam powoli się staję specjalistą od wentylacji ;) Dam jeszcze znać, jak już będzie po wszystkim (pewnie na przestrzeni 2-3 miesięcy, bo jak mówię, jeszcze nawet lokal nie wybrany na 100%) i potwierdzę jakość wykonania, ale na chwilę obecną jestem pozytywnie nastawiony.